Friday, October 30, 2009

Super Sunday kat Kpg. Padang Pan, Daerah Bau (25.10.2009)

Super Sunday (25.10.2009) yang dinantikan akhirnya telah tiba. Rancangan untuk pegi riding ke Kampung Padang Pan yang terletak di daerah Bau pun tercapai. Semua geng-geng MTB telah berjanji untukbertemu di Kampung Padang Pan jam 13:30pm. Ah Beng & gengnya adalah team pertama yang tiba & disusuli oleh riders yang lain. Sambil menunggu yang lain tiba, kami pun masing2 memasangkan mountain bike serta menyediakan apa yang patut. Riders kali ini terdiri daripada 17 orang. Team pertama diketuai oleh si Sudirman dan team yang kedua diketuai oleh Leslie dan Ah Beng. Wajah Sudirman & Oma kelihatan bersemangat sekali kerana ini merupakan riding pertama mereka di trek Padang Pan. Si Ade juga tiada kurang gembiranya, maklumlah nak "test" beskal MTB Giant Reign full-suss yang terbarunya. Si Bab juga sibuk memasang "Proton T-Bolt" terbarunya... Kali ini banyak 'utai' yang baru-baru. Kasiem, Hatta, Anderson, Robert...itulah wajah-wajah feveret yang sudah 'masak' dengan laluan kat Padang Pan ini.

Ada lewat sedikit. Riding start pada jam 14:45pm. Riding diketuai oleh si Ah Beng kat depan & Leslie menjadi sweeper kat belakang. Semua wajah riders kelihatan begitu gembira & ceria sekali. Belum pun lama riding kat off road, si Bab terpaksa menarik diri sebab beskal mtbnya mengalami kerosakan. Kesian ko si Bab... Riders yang lain tetap meneruskan riding. Itulah lumrah berbasikal hutan, macam-macam boleh jadi...apa-apa boleh kurang, apa-apa pun boleh lebih!

Laluan di Padang Pan lebih kepada laluan yang berbukit-bukit dan amat sesuai kepada yang ingin menguji ketahanan stamina serta skill teknikal. Riding melalui beberapa anak sungai kecil. Setelah sampai di kaki bukit, masing-masing kami terpaksa menyorong basikal untuk naik ke atas bukit yang dianggarkan berjarak 500 meter. Adi merupakan rider yang paling akhir sekali untuk samapai ke point pertama di atas. Selepas itu, laluan diteruskan lagi dengan naik-turun bukit yang agak tinggi. Kesemua kami berkumpul di point kedua sebelum meneruskan riding lagi. Pada petang 15:45pm, hujan turun renyai-renyai dan menyergarkan kembali tubuh yang letih-lesu. Riding diteruskan lagi yang diketuai oleh si Ah Beng yang berbekalkan "Stumpjumper"nya. Tubuhnya yang agak 'big size' tapi siapa menyangka nyawa kayuhannya juga 'power giler'...Itulah si Ah Beng.

Riders kami juga tidak lari dari mengalami beberapa masalah terknikal termasuk 3 kali pancit tayar & si Mas terputus 'hanger' rear derailuernya. Sebagai bantuan, si Sudirman jugalah yang menjadi 'mekanik' untuk melakukan repair. Bahagian yang bestnya kat Padang Pan adalah ketika melakukan downhill yang agak merbahaya di mana 'confident' dan teknikal skill yang tinggi di perlukan di sini. Perlu berhati-hati...

Riding kami kali ini tamat pada jam 18:30pm...lewat selesai sebab banyak masalah teknikal yang dialami ketika riding termasuk 'pancit nyawa'... Apa-apa pun, thanks kepada semua riders yang terlibat serta Leslie dan geng-geng MTBnya. Jumpa lagi pada riding yang akan datang!

No comments:

Post a Comment